Spring til indhold

Klar til boligsalg

Med 100 GRATIS tips & tricks, hvis du selv vil klargøre din bolig før salg!

Klar til boligsalg!

Velkommen til 100 tips og tricks til et bedre boligsalg – et sted, hvor du kan lære, hvordan du indretter din bolig, så den er mest attraktiv til salg.At sælge et hus eller en lejlighed kan være en skræmmende proces, især hvis du ikke har meget erfaring med boligindretning. I dette afsnit vil du lære, hvordan du indretter din bolig, så den ser så godt ud som muligt for en potentiel køber.

Vi har skabt en trin-for-trin guide, der vil hjælpe dig med at komme igennem processen så effektivt som muligt. Den er opdelt i de udendørs rum, generelt og den indendørs indretning.Med dette håber jeg at give dig en forståelse af vigtigheden af at indrette din bolig med henblik på salg. Det er vigtigt at forstå, at en velindrettet bolig er meget mere attraktiv for potentielle købere.

Husk at det ikke er en opfordring til at skjule alvorlige fejl og mangler.

God arbejdslyst, og husk at vi naturligvis altid står klar til at hjælpe dig, hvis du ikke har tid eller lyst til selv at klargøre din bolig til salg. Men alle tips og tricks er beskrevet, så du ikke behøver købe hjælp fra professionel indretningskonsulent.

Klar til boligsalg - Udendørs

Græs

Det er vigtigt at græsset er nyklippet, når du har dit hus til salg, fordi det kan have en stor indflydelse på køberens første indtryk af ejendommen. Et velplejet græsplæne kan hjælpe med at give et positivt indtryk af ejendommen og kan signalere, at også boligen er velholdt og godt vedligeholdt. Omvendt kan en forvildet og uklippet græsplæne give et negativt indtryk og få potentielle købere til at tro, at ejendommen ikke er blevet passet ordentligt. Mange købere vil være villige til at betale mere for en ejendom, der ser godt ud både indvendigt og udvendigt, og en nyklippet græsplæne er en (lille) del af denne vurdering. Sørg generelt for, at ALT hvad der kan ses fra adgangsvejen altid står skarpt (ikke kun til fremvisningerne) da køberne ofte kører forbi og kigger ejendommen før de booker en fremvisning.

uderum

Uderum

Sørg for små områder i haven, hvor der er indbydende, dejligt og hvor man automatisk får lyst til at slå sig ned. Og husk, at du ikke kan få for mange puder, tæpper, plaider og lanterner til dine uderum. Det gælder også om vinteren, hvor du med fordel kan skifte de småblomstrede vattæpper ud med flotte skind over havestole og bænke. Det giver lidt mere arbejde ved boligfotograferingen og ved fremvisningerne (hvor det er muligt alt efter vejret). Men det er hele besværet værd. Husk at boligstyling før salg kan øge salgsværdien af en bolig ved at præsentere den på en måde, der appellerer til de potentielle købere. Ved at skabe en indbydende atmosfære og fremhæve dine uderums bedste egenskaber kan du skabe en følelse af rummelighed og velvære, som kan øge interessen din bolig og dermed dens værdi.

Fliserens

Rens fliserne, hvis de er meget medtaget af alger og snavs. Det er ikke billigt, hvis det skal gøres af en professionel, men selvfølgelig mere overkommeligt økonomisk, hvis du går i gang med en højtryksrenser selv.

Havebede

Har du bede, hvor der pibler lidt for meget ukrudt frem du ikke kan nå at fjerne, så køb masser af flis til at lægge ud over. Det ser både fantastisk flot og enkelt ud, og så fjerner du indtrykket af, at her skal de nye ejere være over haven hele tiden. Det bedste er selvfølgelig, hvis du løbende i salgsprocessen vedligeholder dine bede.

Borddækning

Lav flot rustik borddækning på et eller flere borde. Det skaber enormt meget liv og man får lyst til at slå sig ned med gæster. Find bla. sten med hul som lysestager på udebordene. Er det vinter kan du evt. lægge skind/pels i den ene havestol og derefter sætte en kop, termokande, en bog og et par briller på bordet.

Ødelagte haveartikler

Fjern alle gamle krukker der er gået i stykker, ødelagte og flossede havemøbler og få det kort væk. Det ser sjusket ud og køberne vil med det samme
spekulere over, hvad der så også er sjusket med i resten af huset. Spraymal grimme krukker så de får et ensartet udtryk. Sort eller grå er altid en god farve.

Drivhus, pavillon eller shelter

Er du så heldig at have en pavillon, et shelter eller et drivhus i haven? Så få det indrettet, da du dermed får “lavet” flere kvadratmeter og opholdsrum. Det skaber så meget liv og stemning. Omdan derfor dit drivhus til orangeri, hvis du skal sælge. Det betaler sig. Så må du til købmanden efter tomater og agurker den ene sæson. Fyld i stedet drivhuset med forskellige havemøbler (gerne brugte) og invitér til Slowliving. Mon ikke der alligevel er plads til lidt tomatplanter…

Legeredskaber

Har du en sandkasse i falmet plast, så få den skiftet til en af træ. Og læg kun få pæne legesager deri. Både til boligfotograferingen og til fremvisningerne. Har den ikke været i brug meget længe, så få den kørt helt væk. Det samme gælder for gamle legehuse, gynger, vipper mm. Har du børn skal de selvfølgelig mærke mindst til salgsprocessen, men forsøg at rydde lidt op og ud i det der er mest slidt.

Store træer

Det er ikke nødvendigvis vigtigt at fælde store træer i haven før du sælger dit hus, medmindre træerne udgør en sikkerhedsrisiko eller er i så dårlig stand, at de kan skade ejendommen eller naboejendommen. I nogle tilfælde kan store træer endda være en fordel, da de kan give skygge og skabe en mere naturlig og hyggelig udendørs atmosfære. Men hvis træerne i din have er i dårlig stand eller er blevet ramt af sygdom, kan de udgøre en risiko, hvis der er mulighed for, at træerne vil vælte under en storm. I så fald vil det være en god idé at fælde dem for at undgå skader på ejendommen. Det er også vigtigt at tænke på køberens præferencer, når det kommer til træer i haven. Nogle købere kan foretrække en åben have uden store træer, mens andre kan ønske sig træer og skygge. Det er derfor en god idé at undersøge markedet og forstå køberens præferencer (tal med din ejendomsmægler om, hvem der er de mest sandsynlige købere til dit hus), inden du beslutter dig for at fælde de store træer i haven. I sidste ende afhænger det af den individuelle situation og træernes tilstand, om det er nødvendigt at fælde dem, før du sælger dit hus. Husk at det er nemmere at fælde træerne som en del af aftalebetingelserne, end det er at plante nye meget store træer, hvis du har brugt motorsaven lidt for grundigt. Står træerne så de tager rigtig meget dagslys og sollys fra din rum, så kan det dog give rigtig god mening at tænke i træfældning.

Bålsted

Har du et bålsted i haven, så gå all-in og skab/vis det friluftsliv mange drømmer om. Invester i lidt udstyr så du viser tydeligt, at her er plads til børn og andre barnlige sjæle der bare elsker bål i haven. Her samles man og hygger. Også selvom det er vinter. For mange købere vil et bålsted i haven være en attraktiv ting, især hvis de nyder at tilbringe tid udendørs og ønsker at lave mad eller hygge sig ved bålet. Et bålsted kan også give haven et mere hyggeligt og afslappet udseende og kan være en måde at tilføje et visuelt element til haven.

bålsted

Sæsonpynt

Sæsonpynt foran hoveddøren er rigtig fint, men sørg for at det er væk derefter. Ingen har lyst til at kigge på bløde indsunkne græskar når Halloween er slut. Eller havenisser og julekæder i februar.

Indgangsparti

Vores indgangsparti er noget af det første der møder en potentiel køber. Forsøg af skabe et indgangsparti der virkelig byder velkommen, og med det samme får køberne til at føle sig velkomne. Det kan være med krukker med planter, kogler eller andet dekoration eller en bænk hvis der er plads. Eller gerne begge dele.

Garagen

Garagen er det sted, hvor det må forventes at det roder. MEN går du all-in, så ryd op og ryd ud i næsten ALT. Er det en større opgave, så glad dig over, at arbejdet jo alligevel skal gøres når huset er solgt. Og lykkedes du med at få ryddet ud i det hele, så går din garage fra at være et roderum til at være det sted, hvor køberen pludselig kan se sig selv reparere familiens cykler og pudse sin bil.

Skraldespande

Mange kommuner har i dag et hav af forskellige skraldespande til sortering af affald. Og de er ikke alle lige pæne (faktisk ingen af dem), så sørg for, at de er gemt af vejen til især boligfotograferingen men også ved fremvisninger, hvis det er muligt.

Haveslangen

Væk med haveslangen. Den er ikke køn. Jeg har aldrig set foto, hvor en haveslange pyntede. Og måske synes du, at det er da en lille ting, men det handler om at få netop din bolig til at fremstå knivskarp, hvor INTET generer øjet. Så gå din have og dit uderum igennem med tættekam, og få ryddet op og ud.

Hængekøjer og hængestole

Hængekøjer og hængestole er også med til skabe en dejlig afslappet stemning og et indtryk af slowliving. Og hvem vil ikke gerne leve det liv? Vis dem, at det kan de i din have. Så læg puder og tæpper til boligfotograferingen. Ligeledes også til fremvisningerne, hvis vejret er til det.

Trailer

Har du trailer, så kør den væk til boligfotograferingen og også gerne ved fremvisninger. For den pynter absolut ikke. Spørg evt. om der er en nabo der vil “passe” den i salgsperioden mod, at de selv kan bruge den i perioden.

Klar til boligsalg - Stueindretning

Motionscyklen

Motionscyklen og crosstraineren skal væk i salgsperioden, med mindre du har et helt separat rum til netop træning. Står redskaberne i stuen eller køkkenet, skal du få det sat væk. Ingen potentielle købere vil have lyst til at forholde sig til, eller at blive mindet om al den motion de også selv burde lave. Det samlede indtryk af din bolig skal være positivt hele vejen igennem. Samtidig fjerner du en distraktion. En motionscykel i stuen kan være en distraktion, som kan gøre det sværere for potentielle købere at forestille sig, hvordan de selv kan bruge rummet. Så ved at fjerne motionscyklen skaber du en mere neutral og indbydende atmosfære, som automatisk vil appellere til et bredere udvalg af købere.

Farvekoordinering af bøger

Farvekoordinér dine boger. Med mindre du er tidligere bibliotekar, og det giver dig åndenød, så få farvekoordineret dine bøger. Uanset om du har mange eller få. Det ser virkelig flot ud, og skaber ro for vores øjne. Både ved foto og ved fremvisningerne.

Ødelagte eller nussede møbler

Læg skind over slidte eller ødelagte stolerygge, sofaer eller armlæn. Ikke fordi køber får din stol eller sofa med i salget, men indtrykket af dit hus går pludselig fra sjusket til lækkert. Husk hele tiden, at det handler om købernes samlede indtryk af din bolig. Og her gælder alle kneb (lovlige), tips og små tricks.

piedestal

Undgå stegeos

Lad være med at stege flæsk eller bacon aftenen før en fremvisning.

Stegeos hænger i tekstiler i hele huset flere dage efter en gang stegt flæsk.

Skal der absolut serveres stegt flæsk med persillesovs dagen før en fremvisning, så steg det gerne udenfor i din grill. 

Personlige billeder

Det er vigtigt at fjerne de mest personlige billeder, når man sælger sit hus, fordi potentielle købere kan have svært ved at forestille sig sig selv bo i huset, hvis det er fyldt med billeder af den nuværende ejer og dennes familie. Ved at fjerne personlige billeder og andre genstande, der er unikt tilknyttet den nuværende ejer, kan man gøre det lettere for potentielle købere at forestille sig at skabe deres eget hjem i boligen. Det kan også hjælpe med at beskytte privatlivets fred for den nuværende ejer og deres familie. Hæng neutrale billeder og plakater op i stedet for.

Vindueskarme

Saml dit interiør, lysestager, urtepotter mm. i små grupper af 3-5 dele i stedet for at stille alle tingene med ens mellemrum mellem det hele.

Stilleben

Lav små stilleben i stedet for at der er småt nips alle steder og på alle overflader. Og stil det gerne på en lækker bakke. Det skaber et bedre og flottere samlet indtryk af ORDEN!

Lanterner

Lanterner, lanterner og flere lanterner.

Du kan nærmest ikke få for mange lanterner i spil når du skal sælge hus eller lejlighed.

Både indendørs og i vores uderum skaber de en fantastisk stemning, og de findes heldigvis i alle prisklasser.

Og så kan du selvfølgelig tage dem med dig, når boligen er solgt.

lanterner-hussalg

Spejle

Brug spejle også i stuen. Det lysner og reflekterer lyset smukt. Og fornemmelsen af dagslys kan du ALDRIG få for meget af i din bolig.

Mørke borde

Har du ældre mørke borde, så find alle dine hvide og gennemsigtige vaser frem. De giver nemlig nøjagtig det moderne modspil der skal til, for at det samlede indtryk bliver optimalt, og der ikke går for meget “mormor” i det.

Ryk sofa ud fra væg

Hvis der er plads så prøv at rykke din sofa ud fra væggen. Det skaber plads til et konsolbord eller lignende bag sofaen eller bare en fornemmelse af rigeligt med plads. Og rigeligt med plads vil vi gerne vise de potentielle købere.

Overskydende spisebordsstole

Har du et spisebord med 8 eller 10 tilhørende stole, men altid kun de 6 stående om bordet, så få de andre kørt væk i stedet for, at de står forskellige steder langs væggene og for sig selv. Ellers giver du nemt indtryk af, at der ikke er plads nok til at have gæster i dit hus eller lejlighed. Du skal selvfølgelig ikke smide dem ud, men få dem opbevaret et andet sted i salgsprocessen.

Færre med større

Indret dig med færre men større interiør. Især hvis du bor med store rum. Alt for småt interiør drukner i de store rum, og især pa foto ser man det ikke, hvorimod store krukker, høje grene og store grønne planter ses og opleves bedre.

Tynd ud

Tynd ud i stuen så der er god plads mellem møblerne. Virker stuen overfyldt, kan mange få et problem med at forestille sig, at de selv kan være og leve i din stue.

Sofapuder

Sofapuder gør rigtig meget godt for sofaer og lænestole. Du behøver ikke smide alt ud og købe nyt. Det vil også være en større udskrivning, da puder ofte kan koste langt over kr. 500,- pr. stk. Men supplér med nye. Har du selv kun spraglede så køb ensfarvede der passer og har du selv kun ensfarvede, så køb et par med pænt moderne mønster. Og husk at puder skal passe til sofaen og stolene. Og her mener jeg ikke kun i farve og mønster, men også i størrelsen. Så har du en smal sofa, så lad være med at købe alt for store puder. Det vil se dumt ud på foto, at der nærmest ikke er plads til at sidde for bare puder.

Bøger som interiør

Brug bøger som interiør. Du har måske allerede flere, så du ikke behøver købe nye. Brug dem aktivt i indretningen. Lad dem ligge på sofabordet opslået eller lukket alt efter, hvor pæn selve bogen er.

Barvogn

Har du en eller flere lænestole der står alene, så tilsæt gerne en barvogn. Det skaber øjeblikkeligt en stemning af hygge. Og det kan vi danskere godt lide. Husk at det hele handler om boligstyling før salg eller homestaging som de kalder det i USA. Du kan også sagtens lave opstillingen på barvogn, selvom du ikke har lænestol i nærheden. En barvogn er meget naturlig i forbindelse med både stuen og i køkkenet.

Voldsomt store møbler

Har du et eller flere møbler som fylder utrolig meget, så få dem opmagasineret indtil du kan få dem med dig igen. Det gælder om at få luft mellem møblerne så INGEN er i tvivl om, hvorvidt de kan være der. Med meget store møbler mener jeg klaver, piano, bornholmerur, store chatoller og lignende.

Overflader

Hold ALLE overflader enkle. Og her mener jeg alle hylder, vindueskarme, vitriner, overfladen på skabe, chatoller og borde. Sørg for at ALT spiller sammen. Har du f.eks. skabe med glas, så udstiller du dine pæneste glas eller figurer. Væk med ludospil, rejsefund i tusind farver og andet der ikke passer i den enkle indretning.

Udestue, havestue eller vinterstue

Kært barn, mange navne. Men fælles for dem alle, så gælder det, at hvis du har en udestue eller havestue, så er det vigtigt at få den gjort indbydende, brugbar og lækker.

Den må aldrig bare vises frem som det sted, hvor du opmagasinerer hynder og aflagte ting. Hvis du gør det, vil dine ellers brugbare kvadratmeter ikke blive set som brugbare, og det er det modsatte vi går efter.

Så få ALLE kvadratmeter i spil på den mest indbydende og indtagende måde.

klar til boligsalg

Løse tæpper på gulvene

Brug løse tæpper under spisebord og sofabord. Det samler og skaber oaser. Men pas på, hvis du har store vinduespartier og dermed får meget lys ind. For der kan efter et stykke tid (alt efter trægulv og kvalitet) komme misfarvninger af gulvene, hvor tæpperne har ligget. Og det vil vi gerne undgå, hvis du lige nu har de smukkeste ensartede trægulve, du har passet og plejet igennem mange år, og derefter har en misfarvning der skal repareres.

Klar til boligsalg - Køkkenindretning

Den hurtige makeover

Den hurtige makeover af køkkenet kan klares på et par dage, og uden brug af professionel indretningskonsulent. Skift køkkengreb, mal en væg, sæt et akustikpanel op og placer smukke ting på køkkenbordene og spisebordet. 

Kunst i køkkenet

Hvem siger, at malerier kun skal hænge i stuen? Også i et køkken ser det flot ud og skabe blikfang. Og jeg taler selvfølgelig ikke om, at du nu skal ud og investere tusindvis af kroner i malerier. Men find dem brugt på Facebook marketplace, DBA, Gul & Gratis, Lauritz.com eller mal selv. Det behøver ikke være svært, og nettet bugner af gør-det-selv malerier som alle kan finde ud af.

Tynd ud i køkkenskabene

Ryd op og tynd ud i alle køkkenskabe. Ikke fordi køberne kigger i dine køkkenskabe (Nogle gør dog, men her er det mest for at tjekke om lågerne virker eller
er løse), men fordi det frigiver plads til at få sat elkedel, multifarvet minihakker, friturekoger og andet væk fra bordfladen. For de pynter ikke, og vi vil hellere holde indtrykket enkelt og lækkert.

Køleskabsmagneter

Fjern alle køleskabsmagneter. Det kan virke som en ligegyldig ting for dig, for de er jo “meget hyggelige”, men de potentielle køberne er ligeglade med dine
ofte meget personlige koleskabsmagneter og det de skal være magnet for. De har faktisk slet ikke lyst til at forholde sig til hjertet af perler med barnebarnet i
midten. Husk at det handler om, at få ALT til at fremstå fra sin bedste side.

Keramik

Har du de bagerste køkkenskabe fyldt med lækkert keramik, så frem med det på hylder og i glasvitriner. Det er stadig et hit i indretningen og det skaber en
stemning af æligt håndværk og bæredygtig livsstil. Og det behøver på ingen måde være i samme “serie”. Tværtimod faktisk.

Frugtskål

Find din flotte kurv eller skål, og fyld den med frugt til både boligfotograferingen og ved fremvisninger. Det er altid flot men sørg for, at det er friskt og indbydende Eller gå en anden vej og fyld op med kun med citrusfrugter. Men masser af dem.

Duge

Har du dug på spisebordet, så få den fjernet ved boligfotograferingen og ved fremvisningerne. Næsten med sikkerhed er bordet pænere end en dug, som sjældent fungerer ret godt på foto. Der er selvfølgelig også her undtagelser. En smuk hørdug er både in og signalerer bæredygtighed og omtanke for vores miljø. Dette gælder også på sofabordet.

Opslagstavler

Opslagstavler “renses” for alt ikke nødvendigt. Ingen potentielle købere er interesseret i gamle postkort, skoleskemaer og indkaldelser fra tandlægen. Lad i stedet den sorte plade eller korkpladen stå næsten alene. Kun med 1 (max 2) ting derpå. Så undgår du samtidig, at der pludselig hænger breve fremme med synlige CPR nr.

Viktualierum

Har du et viktualierum men bruger det ikke, så få det indrettet flot med gryn, korn, mel, flasker, juicer, marmelader, rødbeder og meget meget mere. Det er blevet super moderne med viktualierum og, hvem drømmer ikke om, at vi selv sylter og koger igen. Især det yngre publikum ønsker sig bæredygtig, økologisk og ansvarlig livsstil. Og det er netop de signaler vi sender med et viktualierum/spisekammer.

Flasker

Stil dine flotte olier, eddiker, saltkar, the mm. på en fin bakke. Det samler og ser med det samme mere lækkert og eksklusivt ud.

Kæledyr

Fjern alle kæledyrenes vand- og madskåle, hundekurve og kradsetræer. Både ved boligfotograferingen og ved fremvisningerne. Uanset om køberne selv har
kæledyr, så pynter det ingen steder, og de potentielle køberne der kommer for at se og opleve dit sommerhus, har ikke lyst til at skulle forholde sig til dine kæledyr.

Omkring køkkenvasken

Sørg ikke kun for ren og skinnende køkkenvask. Husk også armaturet. Fjern opvaskebørste, svampe, gule og lyserøde engangs-karklude mm. og stil én flot sæbe, så der heller ikke er helt bart. Produkterne fra Rituals og Amazing Space er bade smukke og dufter godt. Men alle velassorterede supermarkeder har efterhånden også flere flotte håndsæber og opvaskemidler.

Krydderurter

Frem med de pæneste urtepotter du kan finde og fyld dem med krydderurter. Både til boligfotograferingen, men også til fremvisningerne. Det både pynter og dufter. Især basilikum er pæne og dufter fantastisk. Og så er de flotte på foto.

Modelfoto

Tal med din ejendomsmægler om muligheden for modelfoto, hvis dit køkken er af meget ældre dato eller dit hus er en farve der ikke længere er populær. For det kan sjældent (stort set aldrig) betale sig at skifte køkken og få professionel maler til et komplet farveskifte af dit hus. Til gengæld er det en god service overfor køberne at de kan se, hvor lækkert køkkenet kan blive og hvor flot facaden kan være, når huset bliver mørkegråt med hvide vinduer i stedet for gult hus med brune vindue. Det skal fremgå tydeligt at det er modelfoto, men det kender din mægler alt til.

Klar til boligsalg - Soveværelsesndretning

Klædeskabe

Ryd op og tynd ud i alle de  klædeskabe i soveværelset der følger med huset eller lejligheden. Farvekoordinér kjoler, skjorter mm. Nogle købere kigger i dine skabe når de går alene på fremvisningerne. Det er ikke for at snage i dine ting, men for at få fornemmelsen af, om dé kan have alt deres tøj der. Er dine skabe overfyldte og roder, så giver du helt automatisk indtryk af, at der ikke er plads nok.

Tøjstativer

Har du åbne tøjstativer, så er det yderst vigtigt, at du farvekoordinerer alt hvad der hænger på stativet. Hvis det er muligt, så fjern gerne det der er alt for spraglet, så der overvejende hænger ensfarvet tøj på stativet. Det giver mere ro for øjnene og på foto af din soveværelses.indretning.

Sengegavl

Hvis du ikke allerede har en sengegavl, så køb eller lav en selv. Dit soveværelse kan med en sengegavl gå fra gennemsnitligt soveværelse til et soveværelse der emmer af relax-feeling. En sengegavl kan laves for meget små penge. Eller tag et kig på Coop som har lavet den smukkeste Peacock sengegavl. Vil du kun investere i én ting til soveværelset. Så lad det være en sengegavl der kan kalde på en følelse af hotelstemning.

Bøger

Brug bøger i soveværelset. Læg en bog på den flot redte seng sammen med et par briller. Briller kan du købe til kr. 20,- i JYSK. Eller lav en lille stabel af 4-5 bøger ved siden af din seng. Igen med et par briller på. Husk igen, at det er stemninger vi skaber. Her kan du også bruge en stabel af flotte boligmagasiner. Har du ikke dem, så kan de købes i stort set alle genbrugsforretninger. Så støtter du samtidig en god sag.

Bænk for enden af seng

Stil en bænk for enden af din dobbeltseng, hvis du har pladsen til det. Den behøver ikke være en designklassiker. Mindre kan gøre det. Køb f.eks. en trallebænk i byggemarkedet og slib den pæn. Dæk derefter op med en flot pude, vase med tørret eller grøn plante og et par magasiner. Kort sagt; skab stemning med den korrekte soveværelsesindretning, hvor de potentielle købere godt ved, at her kommer de til at tilbringe mange timer.

Det behøver ikke koste en formue...

Boligstyling før salg betyder ikke at der skal bruges formuer på at investere i dyre malerier, designermøbler og fuldstændig istandsættelse. Det handler om at vise boligen frem fra sin bedste side. Og det kan du sagtens gøre med bla. “malerier” købt i interiørbutikker, hvis der skal nyt på væggene. Især hvis der er meget personlige billeder du ønsker fjernet i salgsprocessen.

Sengetøj vs. sengetæppe

Med mindre du har meget flot sengetøj og er god til at rede seng, så invester i et sengetæppe og nogle tilhørende flotte puder. Det kan ændre indtrykket af din soveværelsesindretning fra sjusket til smuk og indbydende. 

Klar til boligsalg - Værelser

Funktion

ALLE værelser skal have en funktion. Vis tydeligt, hvad værelserne i netop dit hus kan bruges til. Det er en af de ting der kan rykke mest på det samlede indtryk.

Overflødige møbler og personlige ting

Pak alt unødvendigt sammen og få det opmagasineret. Har du allerede købt nyt hus eller lejlighed, så begynd at få det overflødige flyttet. Ellers bugner markedet af møbelhoteller, hvor du kan leje plads fra ca. kr. 200,- pr/mdr. De penge er rigtig godt givet ud, så du kan begynde at få tyndet ud eller pakket de fleste personlige ting ned. Måske har du ligefrem venner eller familie der gerne vil låne dig et rum til opmagasinering, indtil dit hus er solgt.

Ophæng til væg

Mangler du noget til dine vægge? Er der et yderste personligt billede du ikke ønsker alle skal se eller vil du bare gerne have noget som trender lige nu, så hæng et mindre gulvtæppe op på væggen (hvor det giver mening). Nytænkende, lækkert og god til at dække misfarvning, hvor der har hængt andet. Personligt synes jeg de runde tæpper fungerer bedst, men det kan sagtens være et firkantet, hvis du har en favorit.

Klædeskabe

Ryd op og tynd ud i alle klædeskabe der følger med huset. Farvekoordinér kjoler, skjorter mm. Nogle købere kigger i dine skabe når de går alene på fremvisningerne. Det er ikke for at snage i dine ting, men for at få fornemmelsen af, om dé kan have alt deres tøj der. Er dine skabe overfyldte og roder, så giver du helt automatisk indtryk af, at der ikke er plads nok på værelserne.

Kælder

Ubeboelige roderum i kælderen? Så få dem indrettet til teenage-opholdsrum. Din mægler ma ikke skrive teenageværelse, hvis kælderen ikke er godkendt til beboelse, men de må gerne indrettes og beskrives som teenage-opholdsrum. Og har du ikke selv det der lige skal bruges dertil, kan du finde mange gode billige møbler på genbrugsmarkeder. Det vil altid kunne betale sig at få kælderen gjort opholdsvenlig. Tænk på, at nogle købere vil have deres store børn med til fremvisninger. Og nærmer de sig teenageårene, vil de elske at kunne være i kælderen. Er der samtidig en forældet farve på væggene i kælderen, så få det malet hvidt. Det gør underværker for rummene og det samlede indtryk af kælderen.

Minutiøs oprydning

Tænk over og gennemgå, hvad du har liggende i dine vindueskarme den dag din bolig skal fotograferes. Sørg for at der er ryddet op i ALLE vinduer, så stabler af hynder og kasser f.eks. ikke kan ses udefra. Og sørg også for, at alle vinduer er lukkede helt. Ikke noget med sikkerhedshasper eller lign. Det forstyrrer billederne, hvis der er åbne vinduer når huset skal fotograferes udefra.

Samleobjekter

Væk med den store samling af øloplukkere, porcelænsdukker, babushkadukker mm. Ingen potentielle købere er det mindste interesseret i dine samleobjekter. Så få dem pakket ned og væk, og glæd dig så til, at du kan pakke dem ud igen jo hurtigere du får solgt dit hus og kommer videre til dit nye hjem.

Kønsneutralt

Også på baby- og børneværelser må du gerne give det en stor og kærlig hånd mod det neutrale men stadig pæne og indbydende. For du kender ikke på forhånd kønnet på købernes børn. Nedton derfor (hvis muligt) alt for lyserøde eller lyseblåt interiør. Du kan male dig ud af meget. Eller måske er det samtidig en oplagt mulighed for at få ryddet ud i ikke alderssvarende møblement på børneværelserne. Hav hele tiden i baghovedet, at så meget som muligt skal være neutralt, men dog stadig lækkert og indbydende. Og ja, det lyder jo fjollet, når køberne ikke får dit interiør med, men igen, det handler om boligstyling før salg. Og vi skal dermed have skabt nøjagtig den stemning der gør, at køberne vælger dit hus og ikke naboens.

Skrivebord

Har du et hjemmekontor eller hjemmearbejdsplads, så hold det ryddet og pænt. Ingen store bunker med papir og ledninger over det hele. Det ser sjusket ud, og minder samtidig de potentielle købere om alt det de selv skal have styr på. Og den følelse har vi ikke lyst til at fremkalde.

Dagslys

Fjern gardiner hvor det er muligt (og hvor det giver mening), hvis de tager for meget sollys. Det lukker med det samme mere lys ind, og dagslyset er noget af det der bliver bemærket mest. Dette gælder ikke for rullegardiner der jo blot kan rulles helt op ved boligfotografering og ved fremvisningerne. Men har du meget tunge gardiner, så kan de med fordel erstattes med lette og lyse gardiner for at give mere lys og luft til rummet.

Konsolbord

Brug konsolbord som “display” for dine flotteste vaser, figurer, bøger og lignende Du kan købe et eller du kan lave et selv af gammelt spisebord med flotte ben, som du blot saver af i passende dybde, og skruer pa væg. Konsolborde giver et noget lettere udtryk end tunge lukkede chatoller og lign.

Den hurtige makeover

Læg ensfarvede tæepper over umoderne lænestole og sofaer, og se hvor hurtigt en grim stribet sofa kan gå fra uappetitlig til hyggelig med de rigtige puder dertil. IKEA har rimelige priser. Og får du samtidig tyndet ud og ryddet op, så har du pludselig et rum køberne kan se sig selv være i.

Børns håndarbejde

Hvor meget det end smerter dig, så få pakket børnenes og børnebørnenes håndarbejdsgaver, sløjdarbejde mm. væk. De har kun værdi for dig, og er desværre sjældent pæne for andre at kigge på. Igen er der også her undtagelser. Flotte hvide gipsafstøbninger af hænder og fødder kan sagtens pynte og indgå naturligt i indretningen. Men røde hæklede grydelapper med grønne blomster og 23 børnetegninger i skifterammer pynter ikke i nogen indretning. Sorry!

Neutral farvepalette

En naturlig farvepalette er vigtig, når du skal sælge din bolig, fordi det kan appellere til en bredere vifte af potentielle købere. Naturlige farver som hvid, beige og grå skaber en neutral baggrund, der kan hjælpe køberne med at forestille sig, hvordan de kan tilpasse boligen til deres egen stil og smag. Farver, der er for mørke eller skarpe, kan skabe en stemning, der ikke passer til alle køberes præferencer. En naturlig farvepalette kan også give en følelse af ro i rummet, hvilket kan hjælpe med at skabe en mere afslappet atmosfære for potentielle købere. Derfor er det en god idé og en god investering at gå i gang med malerpenslen, hvor det giver mening. Det betaler sig. 

Grønne planter

Brug gerne grønne planter. Måske har du dem allerede, men jo mere du gør dit hjem neutralt og uden for mange spraglede farver og personlige ting, jo mere kommer dine grønne planter til at være fokuspunkter. Hellere få men store planter end mange små planter. Har du allerede mange mindre planter, så saml dem i grupper så de dermed fylder mere. Skal du ud og købe (og husk at du kan tage dem med til dit nye hjem) og har et budget du ønsker at overholde, så gå efter færre men større planter.

Teenageværelserne

Gør dine teenageværelser eftertragtede. Måske trænger de alligevel til en opdatering (og ideerne og møblerne kan du jo tage med dig til din nye bolig, så det er ikke spildt). Men få dem gjort ryddelige og enkle, så køberne kan se sig selv være der, selvom det måske ikke er verdens største rum. Og netop derfor er det endnu mere vigtigt med oprydningen og indretningen.

Klar til boligsalg - Entré, repos og gange

Entré

Glem ikke, at entreen jo er det første de potentielle købere ser. Derfor skal du også give din entre ekstra meget kærlighed. Malerier, plakater eller andet kunst pynter også i en entre. Giv den gas med bæredygtige flotte indkøbsnet på kroge, familiens flotteste overtøj og smukt interiør. Og sørg som det vigtigste for, at der ALTID er ryddeligt og dufter godt, når der er fremvisninger. Du har ikke mange sekunder før køberne enten bliver glade eller rynker på næsen.

Grimme stikkontakter

Dæk store grimme og ældre stikkontakter med f.eks. vase med tørret buket eller en grøn plante. De pynter jo ingen steder, og er de placeret i bryggers eller indgangsparti, så er de desværre det første en køber ser. Listen her er ikke en opfordring til at skjule alvorlige fejl og mangler, men du må bestemt gerne stille en plante eller lign. foran ting du ikke ønsker skal springe i øjnene som det første.

Familiens fodtøj

Sørg for, at der er skoskab eller lign. til al jeres daglige fodtøj. Står der alt for meget fremme ved boligfotograferingen og fremvisningerne, giver du automatisk køberne indtryk af, at der simpelthen ikke er plads nok i det daglige i netop jeres hus. Og det er en følelse vi IKKE ønsker at fremkalde hos de potentielle købere. Er der ikke plads, så tynd ud mens I har huset til salg.

2 indgange

Bor du i et klassisk parcelhus, så har du sikkert 2 indgange, og dermed kender du alt til, at man selv kun bruger den ene indgang. Og efter mange år betyder det typisk, at man er begyndt at bruge den anden indgang til noget helt andet end indgang. Nogle har ligefrem spærret og bruger rummet til pulterkammer, tøj eller som viktualierum. Det går ikke ved et salg. ALLE kvadratmeter skal i spil, så få ryddet op og gjort enkelt og pænt igen. Det kan klares med maling, et spejl og 3 knager fra byggemarkedet.

Overtøj

Få pakket sommerjakkerne væk om vinteren, og vinterfrakkerne, huer og vanter væk om sommeren. Sørg i det hele taget for, at der hænger så lidt af jeres overtøj fremme som muligt. Husk, at det hele tiden handler om, at gøre jeres personlige hjem til en neutral men dejlig og rummelig bolig, hvor du viser, at her er der plads nok til de nye ejere.

Hårde hvidevarer

Sørg for at holde din vaskesøjle ren og pæn. Hvis hårde hvidevarer følger med i salget, vil der være købere der åbner maskiner for at se, om de er rene og intakte. Lidt kalk kan sjældent undgås, men sørg for, at resten fremstår rent. Det samme gælder for din opvaskemaskine. Sørg for, at den ikke lugter fælt når man åbner. Kør gerne en rensevask (i tom opvaskemaskine) den samme morgen som der er fremvisning. Så dufter køkkenet tilmed rent og dejligt.

Spejle

Vores entréer og gangarealer er sjældent de mest lyse rum. Hæng derfor spejle op der både virker naturlige i rummet (så kan vi spejle os på vej ud eller igennem) men samtidig også reflekterer lyset.

Repos

Har du et hus med 1.sal har du sikkert også et repos. Og er det af en vis størrelse, så vis, hvad det kan bruges til. Et skrivebord er et oplagt valg her. Og skriveborde kan netop fås i mindre størrelser, så du med en pæn stol dertil viser, at her er faktisk også et rum der kan bruges aktivt. Det gælder om at få ALLE kvadratmeter aktiveret og vist frem ved et hussalg.

Klar til boligsalg - Badeværelse

Badekar

Læg planke af råt træ eller en badekarsbakke over badekar. Det skaber miljø og en stemning af spa. Derpå kan du stille duftlys, aromapinde, strandsten, muslingeskaller, små rullede vaskeklude mm. Så i stedet for, at køberne blot ser et pænt og rent badekar, ser de i stedet afslapning og hjemmespa.

Billeder på væg

Hæng også meget gerne billeder op på væggen i badeværelset. Malerier eller tryk på lærred af egne naturmotiver er virkelig flot på et badeværelse. Og igen er det stemningen af velvære vi går efter. Det grundlæggende (som bla. rengøring) skal selvfølgelig også være i orden.

Badeforhæng

Skift badeforhænget, hvis det eksisterende har bare den mindste brune kalkrand forneden der ikke kan vaskes af. Vælg også gerne ensfarvet. Det kan alle forholde sig til. Og gør det inden boligfotograferingen, så det er rent og pænt der, men også til fremvisningerne. Vask det løbende efterhånden som I bruger det, så det altid er pænt, rent og velduftende.

Parfumeflasker

Stil dine flotte parfumeflasker på en lille bakke. Det samler udtrykket og ser med ét meget mere eksklusivt ud. Bland både herreparfume og dameparfumerne, hvis du har. Det virker som en ubetydelig lille ting at gøre, men husk hele tiden på, at i salgssituationen, er det de mange små ting der tilsammen skaber den samlede helhed af et flot og indbydende hjem, hvor man har lyst til at bo.

Stige til håndklæder

Køb eller byg selv en stige af tykke grene til at hænge flotte håndklæder over. Det er et flot blikfang i badeværelset, hvis du har pladsen til det.

Fine håndklæder

Rul 2-3 af dine flotteste håndklæder og læg dem frem så de ses. Det er ikke noget nyt, men det virker stadig. Har du plads til en lille bænk eller taburet på badeværelset, kan du med fordel lægge 3 i en lille pyramide på den. Det ser flot ud. Brug gerne hvide håndklæder, da vi ofte forbinder farven hvid med renhed.

Klar til boligsalg - Generelt

Tøm loftet

Få tømt loftet. Dels skal den byggesagkyndige kunne komme til (det er bestemt i din interesse) og dels skal du igennem øvelsen ved et salg alligevel. Så begynd at få tømt og kort væk. Og husk så dig selv på, at der er en grund til, at mange af tingene er landet på loftet. Det er primært fordi I ikke længere har brug for det.

Boligbeskrivelsen

Vær selv aktiv i forbindelse med boligteksten. Det er bestemt tilladt at komme med ændringer eller tilføjelser til den salgstekst der er så vigtig for at få de potentielle køberne til at booke en fremvisning. Ja, de fleste ser først foto, men kan de lide, hvad de ser, så læser de salgsteksten. Så vær kritisk, og ikke bange for at bede din mægler om at ændre, hvis der er sætninger du savner eller ønsker ændret. Husk at mange ejendomsmæglere bruger professionelle tekstforfattere, og de har ikke set og mærket dit hus med den skønne karnap eller skyggen under det perfekt klippede æbletræ i haven. Ergo kan de heller
ikke beskrive følelsen som du selv kan. De skriver nemlig teksten ud fra de foto som bliver taget.

Hvad gemmer du under gulvtæpperne?

Gulvtæpper kan skjule et flot gulv nedenunder, og det kan være af afgørende betydning for den potentielle køber, når de er i markedet for at købe nyt hus. Ved at fjerne gulvtæpperne (væg-til-væg tæpper) viser du det fine gulv frem og giver køberen mulighed for at se, hvad de får. Gulvtæpperne kan også tænkes at skjule eventuelle skader, der er på sket på gulvet nedenunder, så ved at fjerne gulvtæpperne giver du køberen mulighed for at se, hvordan de faktiske gulve ser ud, og hvilken stand de er i. Køberne går stadig efter trægulve. Det har ikke ændret sig de sidste mange år, og vil heller ikke ændre sig lige foreløbig. Trægulve er i høj kurs hos de potentielle købere.

Skil dig ud fra konkurrenterne (andre huse i området)

Husk at alt handler om boligstyling før salg! I alle rum og både indendørs og udendørs. Og ingen af disse råd du får her, behøves udført af professionel indretningskonsulent. Du kan med de 100 tips og tricks selv skabe den professionelle præsentation af din bolig, som er med til at øge interessen hos potentielle købere. En professionel præsentation er med andre ord en måde at fremhæve boligens bedste egenskaber og nedtone de mindre charmerende. Den boligstyling før salg du måske nu går i gang med, får din bolig til at skille sig ud fra konkurrenterne på boligmarkedet. Ved at præsentere boligen på en unik og indbydende måde vil du automatisk tiltrække flere potentielle købere og dermed øge sandsynligheden for at sælge boligen hurtigere.

Mørk beklædning

Har du meget mørk listelofter så er det en voldsom omgang at gå i gang med selv at lysne. Har du ikke mod på at male det selv, så få et tilbud på det fra professionel. Giv så tilbuddet til din ejendomsmægler der ved fremvisningerne kan fortælle, hvad det koster at få malet eller lysnet loftet.

Designermøbler

Bor du med flere designermøbler, dyre malerier eller designerlamper, så tal med fotografen om, hvorvidt det er muligt at tage foto udenom disse,
og tal også med din ejendomsmægler om muligheden for, at de sløres eller fjernes i billedredigeringen før de bliver præsenteret online.

Religiøse genstande

Der er naturligvis ingen regler eller krav om at fjerne religiøse genstande, når man sælger sit hus. Men du bør fjerne disse genstande for at undgå at potentielle købere bliver skræmt eller afskrækket af religiøse symboler eller overbevisninger, som de ikke selv deler. Ved at fjerne religiøse genstande, gør du boligen mere neutral og appellerer derfor til et bredere publikum. Så ingen kors, bibler eller figurer med religiøse personer. Dem vil ingen potentielle købere have lyst til at forholde sig til.

Farvede vægge

Mal gule, lilla og røde vægge hvide. Det kan alle forholde sig til, og det er en yderst gangbar farve, nar du skal sælge hus. Og det gælder alle rum og gangarealer! Der vil være mange som ikke kan forholde sig til dine rum, hvis vægfarven stikker helt af. De fleste vil automatisk ikke føle sig hjemme i huset, og det er faktisk det modsatte vi går efter. Vi skal skabe nøjagtig den stemning, hvor de potentielle købere kan se sig selv leve og bo i dit hus.

Rygning indendørs

Det er en god ide ikke at ryge indendørs, når man skal sælge sin bolig, fordi røglugt og eventuelle pletter på vægge og lofter fra cigaretter kan være ubehagelige og afskrækkende for potentielle købere. Mange mennesker er følsomme overfor lugte og kan have svært ved at forestille sig at bo i et hjem, der lugter af røg. Derudover kan røg også efterlade gule pletter på væggene og lofterne, som kan være svære at fjerne og få hjemmet til at se snavset ud.  Så hvis du er en af de efterhånden sjældne personer der ryger indenfor eller tillader gæster at ryge indenfor, så stop det så hurtigt som muligt. Også selvom der “kun” ryges under emhætten. Ikke-rygere vil kunne lugte det med det samme, og der vil være mange der ikke har lyst til at købe et hus der lugter af røg. Stop rygningen indendørs, luft ud, mal, vask gardiner mm. og lej evt. en lugtfjerner.

Hjemmebag før fremvisningerne

Lad være med at bage boller eller brød inden fremvisningerne. Det er simpelthen for klichéagtigt. Det var meget hyggeligt for mange år siden, da de første begyndte på det, men i dag virker det opstyltet og falsk. Sørg i stedet for, at der dufter godt af rengøringsmidler. Køb alternativt en linnedspray med duft af rent linned, og giv et par pift rundt omkring i huset i stedet. Og gør det gerne lige inden I forlader huset før fremvisningerne.

Boligsalg i december

Har du bolig til salg i december, så lad de største kasser med julepynt blive på loftet. Køberne vil se boligen og dens kvaliteter i stedet for din samling af nisser. Du må selvfølgelig gerne pynte til jul, men sørg for at holde det enkelt og smagfuldt.

Kære læser, så har du været igennem 100 Tips og tricks til et bedre boligsalg. Og på ingen af dem behøver du hjælp fra professionel indretningskonsulent. Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål, eller alligevel ønsker min hjælp til at få skabt den indretning der vil tiltale flest potentielle købere.

Er du mere interesseret i at se tips og tricks rettet mod sommerhus eller feriehus, så se tilsvarende 60 GRATIS tips & tricks til et bedre sommerhussalg lige her